Укр Рус
  • БЕЗ ПЕРЕДОПЛАТИ!
  • БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА!
  • СИСТЕМА ЗНИЖОК!

«Фермерський мільярд» використовують за призначенням?

19 вересня на засіданні Кабміну ухвалено рішення про зміну порядку виплати коштів у рамках програми підтримки фермерства. Спрощення механізму фінансування, на думку Максима Мартинюка, призведе до зростання кількості ферм та інтенсифікації сільського господарства загалом.

 

«Фермерський мільярд» використовують за призначенням?

У фокусі - фермерські господарства та кооперативи

Зокрема, пропонується:

  1. Покласти на державу часткову компенсацію єдиного соціального внеску (ЕСВ) щодо страхування всіх членів новостворених фермерських підприємств;Выплачивать целевую разовую помощь созданным не далее 3-х лет назад хозяйствам в перерасчете 3 тыс. грн/га, но не более 60 тыс. на одно ФХ;

  2. Надавати дотації на закупівлю насіння, виробленого, а не виведеного, в Україні.

  3. Здійснювати виплати компенсацій через уповноважені банки, а не державні, у тому числі, на трактори, комбайни та ґрунтообробні агрегати.

  4. Розширити список організацій, які мають право на відшкодування, за рахунок:

  • ФГ, які володіють землями сільськогосподарського призначення та за рік виробили продукцію на 20 млн грн.;

  • М'ясо-молочних кооперативів, що складаються не менше ніж з 20 осіб;

  • Колективних підприємств площею до 100 га, що налічують як мінімум 7 членів, орієнтованих на збирання овочів, дикорослих ягід, грибів, лікарських рослин та їх переробку.

Перелік документів, озвучених у Постанові, значно скоротився. Як наслідок, процедура відшкодування стане доступною ширшому колу аграріїв.

Хто винен у провалі програми?

Під час підбиття проміжних підсумків щодо виконання програми держпідтримки Мартинюк офіційно визнав її провал. Причини – у бюрократії на місцях та небажанні банків знижувати відсоткові ставки для сільгоспвиробників. Такою є думка Мінагрополітики.

Існує й інша думка. Її озвучив керівник Асоціації фермерів та землевласників України Іван Слободяник. За його словами, із закладеного у поточному бюджеті мільярда на фермерські дотації не витрачено жодної копійки.

Нагадаємо, що станом на вересень 2018 р., аграрії отримали 1 млрд грн, з якого на підтримку малих та середніх підприємців пішло лише 2%.

Ви все ще можете повернути гроші. Переходьте на сайт Agropolit.com та беріть участь у всеукраїнському флешмобі #GoЗаАгродотаціями.

Виробники