Укр Рус
  • БЕЗ ПЕРЕДОПЛАТИ!
  • БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА!
  • СИСТЕМА ЗНИЖОК!

Промисловий обробіток ожини: за і проти

Захоплення сільгоспвиробників нішевим сегментом призвело до зміни традиційних переваг на користь більш екзотичних - аґрус, жимолість, чорниця, аронія, обліпиха та ін. Це і зрозуміло - ринок ще не перенасичений, конкуренція незначна, переробники зацікавлені.

 

Промисловий обробіток ожини: за і проти

Але експерти не радять довіряти лише сприятливим прогнозам. Сьогодні ми намагатимемося оцінити реальні перспективи товарного вирощування нішевої ягоди на прикладі ожини.

Високорентабельна культура, яка не має рівних на ринку замороженої ягоди

Ожина – нова культура для українців. Більшість її йде на експорт, переважно, до європейських країн. Це, а також багато іншого робить її привабливим джерелом доходу:

  1. Ожина - «жіноча ягода», в її соку містяться фітоестроген, вітаміни, пектини та дубильні речовини, що дозволяють підтримувати нормальне гормональне тло, а шкіру - молодою та пружною. Тому плоди ожини затребувані в косметології, медицині та дієтхарчуванні.

  2. Завдяки чудовій здатності зберігати лікувальні та поживні властивості у замороженому вигляді, жінка користується популярністю в переробному секторі. Якщо налагодити заморожування ягоди в господарстві, на ринок можна буде постачати товар із доданою вартістю.

  3. Ожина може давати до 40 т/га, тобто 5 - 10 кг плодів з куща вже на 3 - 5-й рік існування плантації.

  4. Закупівельні ціни досить високі – понад 75 грн/кг. Для порівняння, 1 кг малини коштує не більше ніж 40 грн.
  5. Ожина демонструє велику різноманітність ремонтантних сортів, що відрізняються великими плодами, стійкістю до хвороб та морозів.

Великі насадження ожини – це ризик

Незважаючи на легкість, обробіток малопоширеної ягоди має свої недоліки, про які слід пам'ятати, закладаючи сад:

  1. Ожина теплолюбна і вимагає значних капіталовкладень спочатку. До її «райдера» входять: якісні саджанці, мінеральні добрива та ЗЗР, укриття, техніка та навісне обладнання для збирання врожаю, склади та холодильні установки.

  2. Більшість сортів погано вивчені агрономами.

  3. Дорогі технології підвищення врожайності, як вирощування на шпалері, нерентабельні у межах ділянок 1 - 2 га.



Виробники