Укр Рус
  • НІЯКОЇ ПЕРЕДОПЛАТИ!Оплата товару при отриманні
  • ПРИЄМНІ СЮРПРИЗИ!Масло в подарунок до кожного мототрактору
  • БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА!При замовленні від 1000 у.о.!
Нашли дешевле

Мінагропрод змінить стандарти якості пшениці

З травня 2019 р. в Україні почнуть працювати модернізовані правила оцінки якісних характеристик товарного зерна. У попередніх обговореннях взяли участь Інститут зернових культур НААН України, борошномельні та хлібопекарські підприємства, зерновиробники та трейдери.

Мінагропрод змінить стандарти якості пшениці

Для створення нового стандарту «Пшениця. Технічні умови» сформовано техкомітет (ТК170) «Зернові та продукти їхньої переробки». Відповідальним за втілення реформи призначено Українського науково-дослідного та навчального центру проблем стандартизації, сертифікації та якості.

Відомо, що чорновою редакцією документа скасовується 56 положень.

Чому назріло таке рішення?

  1. Національні зернові норми за останні 20 років змінювалися 4 рази: у 1998, 2004, 2009 та 2010 роках. І щоразу копіювали радянський стандарт 1974 р, із суттєвим зниженням вимог до якості.

    Збільшити рентабельність зернового господарства можна лише за рахунок оптимізації виробничих процесів. Почніть з гарної техніки та навісного обладнання.
     
  2. Згідно з чинним ДСТУ 3768:2010, існує 6 класів пшениці. Ключовим маркером приналежності зерна до того чи іншого з них по-старому служить масова частка сирої клейковини. Подібна методика враховувала інтереси хлібозаготівельників, які виконують держзамовлення, але зараз застаріла.
  3. Надмірний поділ створює привід для махінацій з якісними показниками та зниження закупівельних цін. Проте, цей підхід є контрпродуктивним з погляду сучасного бізнесу.

 

Що чекає на учасників зернового ринку?

Зміни ініційовані насамперед представниками бізнес-структур, стурбованих падінням експортних цін на українську пшеницю та борошно.

Нові вимоги більше узгоджуються з міжнародним стандартом ISO та орієнтуються скоріше на товарні, ніж на біологічні властивості зернової продукції:

  • Зниження числа класів до 4-х;
     
  • Введення процентного змісту клопа-черепашки;
     
  • Коригування методики оцінки якості пшениці та деяких норм, наприклад, зменшення вмісту сторонніх домішок, збільшення склоподібності та натури тощо.

Офіційну презентацію нового ГОСТу призначено на 26 травня 2019 року.

Каталог товарів