Укр Рус
  • БЕЗ ПЕРЕДОПЛАТИ!
  • БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА!
  • СИСТЕМА ЗНИЖОК!

Отримуємо права водія для мінітрактора

Багато фермерів, купуючи мінітрактор, стикаються з популярною проблемою - необхідністю оформляти права на техніку. Насправді, у цьому немає нічого страшного, а в деяких випадках подібна потреба відпадає в принципі.

Отримуємо права водія для мінітрактора

Сьогодні ажіотаж навколо сільськогосподарської техніки тільки зростає, а тому перед багатьма покупцями постає цілком закономірне питання: чи потрібні права водія для мінітрактора? А якщо потрібні, то які та де їх оформити? Давайте розберемося.

Чому для мінітрактора потрібні права?

Відзначимо відразу, що для мінітрактора права потрібні категорії В, що дозволяють керувати колісною та гусеничною важкою технікою загальною потужністю до 35 кінських сил.

Справа в тому, що більшість користувачів застосовують техніку для роботи не тільки в приватних господарствах, а й виїжджають із нею на поля, обслуговують комунальні підприємства та багато іншого. Звичайно, все це передбачає виїзд на дороги з активним рухом та вулиці міста. Саме тому водієві мінітрактора і потрібні права відповідної категорії.

Коли права не потрібні?

Чи потрібні права на мінітрактор, якщо ви не залишаєте власну ділянку? Питання спірне. Хтось дотримується думки про те, що техніка таки серйозна і потребує дозволів. Хтось вважає за краще спокійно працювати і не переживати з цього приводу.

Скажімо так. Якщо ви не плануєте виїжджати на мінітракторі на жваві дороги та міські вулиці, тоді права оформляти не обов'язково. Так, багато фермерів вважають за краще перевозити малогабаритну техніку до об'єкта в причепі або вантажному фургоні. Це допомагає вирішити проблему. Власне, якщо ви все ж таки захочете отримати документ, ніхто не перешкоджатиме цьому.

Де оформляти права на мінітрактор?

В Україні діє Державна інспекція сільського господарства. Саме сюди кожен може звернутись за отриманням документів. Після закінчення процедури вам надається особистий номерний знак та відповідне свідоцтво, що підтверджує власність.

До речі, якщо ви плануєте купувати навісне обладнання, документи на нього не потрібні.

Так, трохи заморочившись, ви отримуєте у користування справді ефективну техніку, здатну збільшити продуктивність польових робіт, а водночас сприяти процвітанню бізнесу.

А що з приводу мототрактора?

Якщо з питанням про те, чи потрібні права на мінітрактор ми розібралися, то з мототрактором все набагато складніше. Справа в тому, що мототрактор не можна поставити на облік (крім моделей Файтер, DW та Скаут). Отже, і права теж не можна отримати. Але це не означає, що до вас не буде питань у співробітників ДПС, якщо ті помітять ваше пересування по жвавій трасі.

Відсутність прав – ознака того, що ви не ознайомлені з правилами дорожнього руху. Відповідно, ви не зможете довести протилежне. А отже, може виникнути слизька ситуація та накладення штрафу. Безумовно, у 9 із 10 випадків суд приймає рішення на користь фермера, проте рекомендуємо бути обережними.

Нарешті, якщо ви не плануєте пересуватися жвавими дорогами і купуєте трактор для роботи на власній ділянці, то права не потрібні. Втім, як і у випадку із мінітрактором.

Відгуки по статті
средній рейтинг: 4.8  відгуків: 4
    • 5
    • 11.12.2023
    • Юрій
    У мене е категорії а в с с1 маю я право управляти мині трактором?
    • 5
    • 11.12.2023
    • Юрій
    У мене е категорії а в с с1 маю я право управляти мині трактором?
    • 4
    • 19.05.2023
    • Гість
    Це ж не та категоря В що у водіїв легкових авто, вірно? напишіть будь ласка статтю про отримання водійских прав для керування трактором.
    • 5
    • 27.12.2022
    • ГістьОлександр
    Напешите какая категория нужна на мототрактор 20л.с в Украине
Виробники