Укр Рус
  • БЕЗ ПЕРЕДОПЛАТИ!
  • БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА!
  • СИСТЕМА ЗНИЖОК!

Вибираємо картоплекопалку для мототрактора

Останні роки для викопування картоплі застосовують механізовану техніку. Універсальні машини можуть працювати із великою кількістю навісного обладнання. Один із таких інструментів — картоплекопалка. Вона суттєво економить енерговитрати та час фермера. 

Вибираємо картоплекопалку для мототрактора

Які вони бувають?

Найпоширеніші види:

  • універсальна;

  • гуркітна (вібраційна);

  • транспортерні.

Серед українських землеробів можна часто зустріти найпростіші знаряддя універсальні металеві копалки. На вигляд вони нагадують лопати з привареними прутами. Механічний інструмент підкопує шматок землі з бульбами та дістає їх звідти.

Просте обладнання виділяє велику кількість саморобних варіантів, але ціна на заводську копалку дуже низька, що підкуповує більшість аграріїв. Інструмент має 2 мінуси — недовговічність і великий відсоток пошкодженого врожаю.

Вібраційний копач дуже популярний через ефективність та відносно доступну ціну. Працює від валу відбору потужності трактора чи мотоблока.

Устаткування складається з:

  • металевої рами;

  • опорних коліс;

  • вібраційних ґрат.

Викопана картопля потрапляє на ґрати, де під дією гуркітного механізму очищається від грунту, що налип. Далі він акуратно складається землі.

Зрештою, транспортерний тип найдорожчий за ціною, але відрізняється більшою ефективністю. Конструкційно він нагадує вібраційну копалку, але замість ґрат з вібраційним механізмом обладнаний стрічкою, що нагадує конвеєрну.

Бульби очищаються, рухаючись транспортерною стрічкою.

Вибір копалки

Вибирайте інструмент, виходячи зі своїх фінансових можливостей. Крім того є ще один критерій вибору копалки – тип ґрунту. Наприклад, гуркітна хороша для ґрунтів легкої та середньої тяжкості, а транспортерна підходить для важкої, що пережила посушливе літо землі.

Однак, якщо поле зовсім запущене, то найдорожчий тип копалок для мототракторів не завжди впорається.

Часто оцінити тип ґрунту та зробити коректні висновки буває досить важко. Тому, щоб отримати хоч трохи корисну інформацію, можна запитати у сусідів. Ті, які вирощують картоплю, підкажуть якийсь тип копача краще придбати.

 

Виробники