Укр Рус
  • БЕЗ ПЕРЕДОПЛАТИ!
  • БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА!
  • СИСТЕМА ЗНИЖОК!

Боротьба з гризунами на ділянці

Багато дачників стикаються з гризунами, які завдають істотної шкоди деревам, чагарникам, ягодам та овочевим культурам. Дрібні ссавці можуть атакувати насадження цілий рік, живлячись корінням городніх культур та ушкоджуючи посіви.

 

 

Боротьба з гризунами на ділянці

Види гризунів

Поширені шкідники:

  • Щури;
     
  • Землерийки;
     
  • Полівки;
     
  • Зайці.

 

Пацюки - найнебезпечніші для вашої дачі гризуни. Вони не тільки знищують урожай, а й пробираються до будинку, де шкодять продуктовим запасам та майну.

Полівки відрізняються тупою мордочкою та великими вухами. Вони мешкають на трав'янистих луках, лісових вирубках та посівах овочевих культур. Гризуни шкодять узимку, прориваючи ходи під снігом. Польові миші обгризають кору та дрібні коріння. Якщо тварина дістається розплідника, то шкодить сходам плодових саджанців.

Землерійки нагадують польових мишей, відрізняючись подовженою мордочкою. У пошуках їжі вони аналогічно полівкам риють земляні ходи, ушкоджуючи кореневу систему рослин.

Зайці — досить рідкісні гості, але, з'явившись на присадибній ділянці, завдають сильної шкоди плодовим і декоративним деревам, обгризаючи їхню кору. «Заячий бенкет» на вашій дачі може повністю знищити зелені насадження.

Боротьба з гризунами

Існує безліч видів боротьби: від пасток до запуску на ділянку тренованих для вбивства гризунів.

Виділимо та розглянемо кілька найпопулярніших способів.

Механічний

Капкани та пастки дають непоганий ефект, якщо розставити їх правильно і постійно підколювати наживку. Будьте обережними, т.к. механічний спосіб часто виявляється травмонебезпечним самих дачників.

Хімічний

Сильні отрути можуть нашкодити домашнім тваринам, а чи не лише гризунам. Оптимальним варіантом буде купити менш отруйний препарат, який накопичуватиметься в організмах звірків, а потім вб'є їх.

Технічний

Електричні відлякувачі – досить спірне рішення. Дачники розділилися на табори: одні кажуть, що прилади ефективні, інші лають девайси за марність.

Щоб отримати оптимальний ефект від пристроїв, потрібно купити кілька штук і не вимикати їх тижнем.

Біологічний

Стародавній та перевірений часом метод боротьби з гризунами – коти. Пухнасті домашні тварини відрізняються спритністю та розвиненим мисливським інстинктом.

Також для боротьби зі шкідниками використовують собак та рослини. Наприклад, миші не переносять запах чорної бузини.

Для максимального ефекту поєднуйте кілька способів. Наприклад, запустіть котів на ділянку та розставте відлякувачі. Звук впливає виключно на гризунів.

Якщо нічого не допомагає, є ще один метод.Викличте спеціальну службу, яка за допомогою хімічної обробки значно зменшить популяцію гризунів на ділянці.

 

Виробники