Укр Рус
  • БЕЗ ПЕРЕДОПЛАТИ!
  • БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА!
  • СИСТЕМА ЗНИЖОК!

В Україні може початися дефіцит картоплі

 Економіст інвестиційного відділу The Food and Agriculture Organization висловив свою думку щодо ситуації, що склалася з українською картоплею. Андрій Ярмак заявляє, що незабаром на країну чекає дефіцит продукту. Причина пояснюється великим попитом та різким подорожчанням.

В Україні може початися дефіцит картоплі
Ярмак говорить про те, що споживач закуповує картоплю у великих кількостях, але при цьому немає можливості зберігати бульби надто довго. В результаті один із ключових сільськогосподарських продуктів у країні просто йде у сміття через псування. Разом із великими втратами на ринку починає формуватись дефіцит.

Зростання цін

2019 року в Україні склалася складна ситуація з картоплею. Кількість зібраної культури суттєво менша порівняно з минулими роками. Ранній урожай постраждав через спеку, а пізній від дощів.
 
Кілограм картоплі коштує досить дорого, а низька якість продукції не дозволяє зберігати її довго. Однак Ярмак зазначає, що серйозних причин для такої високої вартості немає, особливо на тлі надвиробництва продукту в сусідніх країнах.

Небувалий імпорт картоплі

У серпні імпорт картоплі перевищив понад 4000 тонн, що стало рекордним для цього місяця. Зазвичай, у цей час Україна взагалі не імпортує овоч, т.к. тим часом відбувається його прибирання.
 
Федір Рибалко, керівник Української плодоовочевої асоціації не відкидає, що у вересні імпорт картоплі зросте ще більше. Приблизні оцінки демонструють, що на середину вересня Україна вже імпортувала щонайменше 8 тисяч тонн продукту, переважно з Білорусі.
 

За словами експертів, все частіше надходять повідомлення про різке зниження виробництва картоплі у північних та центральних регіонах України внаслідок посухи. Навіть аграрії Вінницької області, де спочатку планувався великий урожай, скаржаться про невеликий обсяг продукції.

Виробники