Укр Рус
  • БЕЗ ПЕРЕДОПЛАТИ!
  • БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА!
  • СИСТЕМА ЗНИЖОК!

Картопля на маленькій ділянці: секрети вирощування

Колись у голодні роки картопля могла замінити практично всі продукти, за що і отримала свою назву "другий хліб". Дійсно, у ньому міститься достатня кількість поживних речовин, щоб сповна наситити людський організм.

Картопля на маленькій ділянці: секрети вирощування

Саме тому сьогодні ми пропонуємо поговорити про картоплю. Точніше, про деякі секрети його вирощування на обмеженій території. Як підготувати ґрунт? Який матеріал підібрати? Як і коли розпочати посадкові роботи? Яку спецтехніку придбати? Про все це і багато іншого нижче.

Готуємо ґрунт

Добре, якщо ваша ділянка розташована на відкритому для сонячного проміння місці. Якщо він знаходиться в низині, подбайте про формування гребенів - так земля прогріватиметься і висихатиме в рази швидше.

Примітно, що готувати ділянку потрібно з осені. Перед настанням холодів рекомендується перекопати всю територію. Якщо земля має підвищену кислотність (можна перевірити за допомогою спеціальних лакмусових смужок), слід внести вапно.

Наступний етап - лущення навесні. З такою обробкою ґрунт краще насититься вологою. Після остаточного розморожування землі залишається зорати ділянку, вирівняти її, внести необхідні добрива.

Що, як і коли висаджувати?

Припустимо, ви визначилися із сортом картоплі. Тепер необхідно підготувати бульби для висадки у землю – проростити їх. За 30 днів до імовірної посадки помістіть здорові бульби у приміщення з температурою 10-12°С. Підтримуйте оптимальний клімат і щодня відбирайте зіпсовані плоди.

Тепер настав час безпосередньої посадки. Як правило, до цього моменту земля має прогрітися в середньому до +8°С на глибину 8 см.

Глибину посадки картоплі визначає тип ґрунту. Так, наприклад, фахівці рекомендують дотримуватися наступної схеми::

  • Легкі ґрунти - 10-12 см;

  • Важкі – 8-10;

  • Торф'яні – 6-7 см.

При цьому важливо дотримуватися кроку посадки, розміром 30 см, а також робити відступи між рядами 60-70 см. Такі цифри дозволяють створити оптимальні умови для успішного вирощування картоплі.

Якщо ви плануєте вирощувати ранню картоплю, ще на початку березня слід проростити плоди, підготувати і прогріти землю (до +6°С). Посадка здійснюється на глибину 5 см, після чого грядки ретельно накриваються компостом, заввишки до 25 см. За сприятливих умов такий урожай можна буде збирати вже на початку літа (середина червня).

Догляд за картоплею та збирання врожаю

Гарний догляд – запорука багатого врожаю. Так, у процесі вирощування рекомендується кілька разів проводити процедуру боронування та підгортання. Боронувати краще після кожного дощу, щоб уникнути утворення кірки.

Обробляти міжряддя слід як тільки бадилля підніметься до 10-15 см. Це допомагає не тільки прибрати зайві бур'яни, але й забезпечити ґрунт достатньою кількістю кисню. Підгортати ряди слід, коли висота бадилля збільшиться до 20 см.

Яка спецтехніка потрібна?

Звичайно, ви завжди можете дотримуватись класичної технології вирощування картоплі, здійснюючи всі складні роботи вручну. Проте чи варто, коли світ сповнений технологічних новинок?

Так, наприклад, багато (навіть початківців) фермерів купують спецтехніку, з якою легко виконувати посадкові та доглядові роботи, збирати врожай і обробляти грунт. Це - мотоблоки, мінітрактори або мототрактори. До них легко кріпиться будь-яке навісне обладнання, тому з такими пристроями будь-яка робота в задоволення.

З одного боку може здатися, що купівля мінітрактора або мотоблока - безглузда витрата грошей, проте багато заповзятливих фермерів цілком непогано заробляють за їх допомогою. Наприклад, допомагаючи по господарству сусідам, здаючи свою техніку на короткострокову оренду, займаючись приватним агробізнесом.

Пам'ятайте, що займаючись вирощуванням картоплі, важливо знати не лише технології посадки, обробки та підготовки ґрунту, а також надавати достатній догляд за насадженнями. Важливо робити працю дійсно ефективною, перетворювати її на улюблене заняття, а не щорічну каторгу.


 

Виробники