Укр Рус
  • БЕЗ ПЕРЕДОПЛАТИ!
  • БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА!
  • СИСТЕМА ЗНИЖОК!

Аграрні розписки в Україні - правила гри

Ви - фермер і вирішили організувати бізнес із вирощування зернових чи овочів? Але на ЗЗР та добрива не вистачає грошей?

Аграрні розписки в Україні - правила гри

Можна взяти довгостроковий кредит у банку, але, у такому разі, ви не застраховані від коливань курсу валют. Тому українські бізнесмени все частіше віддають перевагу короткочасним позикам - аграрним розпискам.

Що це?

Аграрна розписка – це товаророзпорядче зобов'язання, що підтверджує факт надання фінансової допомоги аграрію під заставу сільгосппродукції чи коштів.

Ідея короткострокового кредитування в український агросектор прийшла з Бразилії у 2013 р. З початку 2018 р. розписки доступні у всіх регіонах.

Хто грає?

Відповідно до Закону України "Про аграрні розписки":

  1. Кредитор - будь-яка фізична чи юридична особа: банк, дилер, трейдер, постачальник і т.д.

На сьогоднішній момент, 4 банки в нашій країні видають кредити під аграрні розписки: ПАТ "Агропросперіс Банк", OTP Bank, "Правекс Банк" та Piraeus Bank.

  1. Боржником є ​​особа, група осіб чи підприємство, які володіють угіддями чи правом їх використання у сільськогосподарських цілях.

  1. Термін кредитування формально необмежений, але фактично дорівнює періоду дозрівання врожаю. Усі документи засвідчуються у нотаріуса.

За яких умов можна отримати кредит?

Фінансові розписки видаються сільгоспвиробникам під грошові виплати згідно з валютним курсом на момент укладення договору, товарні - під урожай чи удою. Ось товари, які беруть участь у бартері:

  • Овочі, фрукти, ягоди, зернові, бобові, олійні та технічні культури, насіння та саджанці;
  • Молоко та молочні продукти. І тут кредитор залишає у себе право контролювати графік доїння і норму випасу худоби, і навіть відсоток жирності.

Постачальники та позикодавці зобов'язуються своєчасно надати боржнику передбачені Договором ресурси - засоби захисту рослин, добрива, препарати, обладнання та трактори, або фінансову підтримку - за умови, що останній виконає свої зобов'язання:

  • Поставить продукцію або погасить кредит у обумовлений строк та в обсязі, що відповідає розміру позики;
  • Не перешкоджатиме моніторингу своїх посівів.

У наступній статті ми детально розглянемо можливості та перспективність аграрних розписок для малих та середніх господарств.

Виробники