Укр Рус
  • БЕЗ ПЕРЕДОПЛАТИ!
  • БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА!
  • СИСТЕМА ЗНИЖОК!

Агробізнес: з чого почати?

Згідно з останніми економічними дослідженнями, у 2018 році буде неминуче зростання агробізнесу в Україні. Можливо, сьогодні – той день, коли варто замислитися над створенням свого фермерського господарства і почати отримувати від нього непоганий прибуток?

Агробізнес: з чого почати?

Так чи інакше, спочатку варто ретельно продумати всі етапи створення власного агробізнесу, починаючи з підбору оптимальної техніки, закінчуючи технологіями вирощування та добрив.

Етап перший – підготовка капіталу

Думки експертів щодо стартового капіталу кардинально розходяться. Наприклад, 10-20 га ріллі - такий же значний бізнес, як і 1-2 га теплиць / тваринницької ферми.

У будь-якому разі, на початковій стадії капіталовкладення має покривати витратну частину повністю на 80%. Решту можна «вичавлювати» у процесі. Ця сума повинна включати оренду/купівлю землі, придбання сільськогосподарської техніки та обладнання (у тому числі навісного для тракторів), закупівлю посівних культур.

Зазначимо, що експерти рекомендують одразу приготуватися працювати у перші роки «за їжу».

Етап другий - вибір роду діяльності

Звісно, ​​сільське господарство – це завжди прибутково. Гроші, вкладені в нього, зазвичай окупаються вже через 2-3 роки. Однак, є деякі нюанси. Наприклад, неправильно обрана ніша може відтягнути отримання прибутку зі справи кілька років.

Вирощування зернових культур – потрапляння до «десятки». Навіть якщо вам доведеться змагатися з великими корпораціями, попит на зерно наскільки великий, що ви зможете отримати свого покупця без проблем. Крім того, сучасні технології дозволяють без проблем мати великі врожаї за малих трудовитрат і грошових вкладень.

Також прибутковими залишаються олійні культури та картопля. Однак тут варто обережно й ретельно стежити за ринком – експерти прогнозують неминучий спад на ці продукти.

Популярними залишаються:

  • Ягідний бізнес;

  • Тваринництво (переважно свинарство);

  • Переробка сої та соєвих продуктів;

  • Переробка зернових (інвестиції у біодизельне паливо).

Етап третій – розумний підхід та мінімум помилок

Вкрай важливо не допустити помилок на перших етапах створення агробізнесу. Так, наприклад, рекомендується починати справу з малих обсягів, не набувати великої дорогої техніки і випробувати себе на невеликих ділянках. Благо, сучасна агропромисловість дозволяє це легко робити, щорічно демонструючи нам продуктивні мінітрактори.

Якщо є можливість розпочати бізнес без позики коштів – чудово. За бажання з кожного посіву можна відкладати в середньому 5 тис. грн. та залишатися на повному самоінвестуванні.

Загалом кожен може розпочати особистий агробізнес вже зараз. Однак не забувайте, що ця ніша хоч і не зайнята ще до кінця, але вже потребує величезної уваги. Особливо до ринку збуту. Слідкуйте за тенденціями та залишайтеся на висоті.


Виробники