Укр Рус
  • БЕЗ ПЕРЕДОПЛАТИ!
  • БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА!
  • СИСТЕМА ЗНИЖОК!

Мотоблок: все, що потрібно знати про вибір

Як підібрати оптимальний варіант мотоблоку для свого господарства? Що потрібно знати при покупці техніки? Поговоримо у статті.

Мотоблок: все, що потрібно знати про вибір

Сьогодні все більше фермерів віддають перевагу малогабаритним мотоблокам перед серйозною сільськогосподарською технікою. Вони недорогі, зручні в експлуатації, невибагливі, керувати ними просто, а технічне обслуговування зводиться до мінімуму.

Як підібрати оптимальний варіант мотоблоку для свого господарства? Що потрібно знати при покупці техніки? Поговоримо нижче.

На що звернути увагу при покупці? 

Незважаючи на відносно просту конструкцію, сучасні мотоблоки є досить багатофункціональним обладнанням. Оснастіть їх додатково навісним обладнанням і ви без проблем зможете фрезерувати ґрунт, викопувати картоплю, косити траву та перевозити вантажі.

Купуючи мотоблок, фахівці рекомендують враховувати кілька факторів:

  • Завдання, що постануть перед обладнанням;
  • Площа землі, на якій планується проводити роботи.

Так, на основі функціоналу та потужності мотоблоки можна умовно розділити на три основні групи – легкі, мотоблоки середнього класу та важкі.

Легкі мотоблоки

Такі мотоблоки називають мотокультиваторами. Пов'язано це, насамперед, з їхньою невеликою потужністю (як правило, 4,5 л.с.), вагою (до 40 кг) та невеликими габаритами. Ідеально підійдуть для прополювання бур'янів та підготовки ґрунту для висадки в неї різних культур.

Серед основних переваг легких мотоблоків можна відзначити їхню невелику ціну, просте транспортування, а також можливість «пропрацювати» важкодоступні місця на вузьких грядках (наприклад, у теплицях). З мінусів, звичайно ж, дуже обмежена функціональність, мала потужність двигуна та складне балансування на поверхні грунту.

Середній клас

Більш функціональний різновид мотоблоків загальною потужністю до 6 к.с. Фреза такого обладнання може захоплювати до 80 см ґрунту, що вже набагато зручніше та комфортніше під час обробки великих ділянок.

Основними плюсами мотоблоків середнього класу є легка маневреність між насадженнями, а також можливість підключати до рами плуг, окучник та борони. Деякі моделі мають задню передачу та переднє освітлення. Ідеальний варіант для власників ділянок до 1га.

Важкі мотоблоки

Нарешті, найзатребуваніший вид мотоблоків, який воліють вибирати професійні фермери. Таке обладнання має низку додаткових зручностей та переваг.

Наприклад, ви без проблем зможете приєднати навісне обладнання - плуг, картоплекопувач, борони і навіть причіп. Нерідко у пристроях присутні додаткові опції налаштування – регулювання керма та реверс.

Звичайно, важкі мотоблоки – це професійна техніка, переносити яку вже не вдасться так просто, як легкі, проте з ними ви зможете обробляти ще не орану землю, готуючи чудову площу для майбутніх насаджень. Коштують такі моделі від 12000 грн.

Пам'ятайте, що використання мотоблоку є ефективним лише на ділянках, загальною площею до 4 га. На більших територіях рекомендується купувати більш відповідну техніку – мото- та мінітрактори.

 

 

Виробники