В цьому випадку не варто розраховувати, що їх буде багато, і вони будуть великими. Крім того, густа крона є гарним середовищем для життєдіяльності грибків, комах-шкідників та хвороботворних бактерій.
6 правил обрізання дерев
Оптимальні сезони для обрізання дерев – весна та осінь. Навесні процедуру здійснюють після закінчення заморозків до початку набухання нирок. Восени слід закінчити санітарну обробку крони до морозів.
При обрізанні слід керуватися деякими правилами:
-
У цій роботі поспіх не доречний. Краще залишити частину дерев наступного дня, щоб не завдати шкоди. Потрібно уважно оглянути кожну гілку: деякі з них не потребують укорочування, а лише зміни становища. Занадто старанна обрізка шкідлива, вона знижує витривалість дерев до суворої погоди.
-
Важливо правильно вибирати садові інструменти відповідно до товщини гілок і стежити за їх станом. Для товстих знадобиться пила, садові ножиці застосовують для дрібних гілочок, секатор – для середньої товщини. Неприпустимо використовувати тупі та іржаві інструменти.
-
Гілки вкорочують на третину. Якщо відщипнути лише кінчик, на його місці виросте багато відгалужень, а якщо обрізати більше, пагони погано зростатимуть надалі.
-
Дерево простіше адаптується, коли видаляють одну товсту гілку, а не багато дрібних на ній.
-
Проріджування дає можливість дереву отримувати багато світла, звільняє більше місця для зростання гілок, що плодоносять. Необхідно визначати головну гілку і більше коротити інші, щоб вони не виростали довше за неї.
-
Місця зрізів обробляються спеціальними засобами.
Після завершення роботи залишається багато сміття. Якщо в господарстві є мінітрактор з навісним обладнанням, набагато легше зібрати і вивезти як дрібну деревину, так і важкі великі колоди.