Укр Рус
  • БЕЗ ПЕРЕДОПЛАТИ!
  • БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА!
  • СИСТЕМА ЗНИЖОК!

Вирощування озимої цибулі

Озима цибуля вирішує проблему дефіциту цієї культури з травня до серпня. Зимовий сорт здатний пережити зимові холоди, перебуваючи під кулею снігу за умов короткого замерзання.

 

Вирощування озимої цибулі

В Україні озимий метод вирощування цибулі набирає великих обертів. Спосіб не потребує особливих зусиль та фінансових витрат. Отримати надранній урожай зможуть навіть городники-початківці.

Виділимо переваги зимового методу.

  • Економія. Під зиму садять цибулинки, які можуть не дожити до весни;
     
  • Смак. Озимі сорти відрізняються добрими смаковими якостями;
     
  • Розмір. Посаджена під зиму цибуля виростає досить великою;
     
  • Невибагливість. Спосіб вимагає мінімального догляду.

 

Розглянемо підготовку та процес посадки докладно.

Підготовка ґрунту

Посадкові роботи слід розпочати зі збирання культури-попередника (капусти, редиски, шпинату тощо). Потім потрібно перекопати ґрунт, прибрати бур'яни та внести трохи перегною чи золи. Після цього зачекайте близько місяця, щоб грунт сів.

Хороші для озимої цибулі попередники - цвітна капуста, томати чи огірки. Для посадки зимового сорту вибирайте освітлену ділянку, бажано на височині.

Процес посадки

Приступати до посадки потрібно наприкінці серпня-початку вересня у теплих регіонах та у жовтні-листопаді у холодніших. Термін залежить від клімату, але в будь-якому випадку важливо встигнути не 3-4 тижні до заморозків. Рослина має укорінитися і зміцніти перед настанням стійких холодів.

Незадовго до перших морозів утепліть цибулю бадиллям, сухим листям або спеціальним полотном. Навесні, як тільки зійде сніг, потрібно прибрати утеплювач. Коли з'являться перші сходи, рекомендується мульчувати грядку для збереження тепла та зниження ризику перегріву.

Зазвичай невеликі цибулинки висаджують на 8-10 сантиметрів один від одного у вириті борозни. Ріпку садять у землю всього на 3 см. В іншому випадку навесні цибулинам буде важко пробиватися на поверхню.

Невелика глибина посадки – ключова відмінність осінньої посадки від весняної. Не обов'язково рясно поливати ділянку після того, як посадили цибулю. Весною сходи бажано підгодувати сильно розведеним розчином коров'яку або курячого посліду. Також можна застосувати азотні добрива.

Урожай озимих цибулин починають збирати наприкінці весни-початку літа. Обережно викопайте дозрілі ріпки або застосуйте спецтехніку з навісним обладнанням для збирання цибулі.

 

Виробники