Деякі з новинок буквально випікають. Як вогненний культиватор виробництва ТОВ "АЗтех-Україна" у Шепетівці Хмельницької області. Керівник компанії, Марат Мінц, розповів про технічні особливості та перспективи застосування свого апарату в українському землеробстві.
Випалювання бур'янів - знищення проблеми зсередини
Ідея використовувати вогонь і золу для боротьби з багаторічним бур'яном та підвищення родючості ґрунтів – не нова. Людство давно знайоме з підсічно-вогневим землеробством.
Своєрідні "вогнемети" з "коктейлем" з бутану та пропану були в ході ще у 1930-х роках.
Конструкція шепетівського культиватора безпечніша для користувача, інтуїтивно зрозуміла і проста:
- У пальниках рідкий пропан або бутан випаровується, і за допомогою форсунок на кінцях сошників виходить у вигляді факела під величезним тиском. Температурний режим у системі – у межах норми – 1100 – 1800°C.
- Максимальна температура обробки рослин у міжряддях – 60 – 70°C. Завдяки цьому, біохімічний та органічний склад ґрунту практично не змінюються. Зате бур'янам доводиться несолодко: сік усередині них закипає, і рослини гинуть або в'януть;
- Є можливість настроїти деякі параметри. Наприклад, використовувати пальники секційно залежно від ділянки та потужності трактора. Або встановити системи контролю температури ґрунту та сили піротехнічного потоку.
Які вигоди такого методу?
- Вогненна культивація, на відміну від хімічних ЗЗР та мінеральних добрив, не впливає на структуру і тип ґрунту, а значить, може розглядатися як щадна альтернатива в органічному плодівництві.
- Земля, добре оброблена вогнем відразу після збирання врожаю, не потребує додаткової оранки.
- Вогненний культиватор, у поєднанні з навісним обладнанням для збирання коренеплодів, можна використовувати при десикації сої, картоплі, бавовнику.